Taupyklė @ Kur dingo pinigai? : Klaidžiojimas po finansų džiungles arba … ir protinga višta užpakalį išsidilgina

Ilgas kelias į finansinę laisvę pagal Dave Ramsey

Parengta naudojant thedigeratilife, thesimpldollar, frugaldad ir kurdingopinigai.lt informaciją.

Lietuvos knygynuose knygų kainų jau senokai baidausi, tad perkų anglų kalba iš Amazon “used&new”. Lietuviai versdami pameta du trečdalius teksto ir patrigubina kainą.

dramsey_book

Paskutinė įsigyta knyga – Dave Ramsey “Total Money Makeover”. Klausite kas tas Ramsey? Ogi jis asmeninių finansų guru, knygų rašytojas ir patyręs taupuoklis. Tarp populiarių asmeninių finansų blog’ų autorių anglų kalba, tokių kaip iwillteachyoutoberich, thesimpledollar ir thedigeratilife, jis gerbiamas ir idėjos vertinamos.

Pats Dave Ramsey iki sulaukdamas 26 gimtadienio užsidirbo virš $4,000,000 dolerių, ir sugebėjo ne ką prasčiau juos prašvilpti. Panašu, kad šiandien jis turtingas, tik šįkart uždirba dalindamas patarimus ir parduodamas savo knygas, dalyvaudamas radijo ir televizijos laidose.

Dave Ramsey siūlomi žingsniai į finansinę laisvę:

Prieš pradedant, reiktų turėti asmeninį išlaidų planą/biudžetą. Apie jo sudarymą jau esu rašęs. Biudžetas aiškiai nurodo, kam skirti pinigai – svarbiausia turėtų likti maistas, namai, komunaliniai mokesčiai, transportas. Likę pinigai gali būti skirti, kad ir paskolai susimažinti.

Rimtai pinigų priežiūrai patogu pasitelkti kompiuterines programas (asmeniškai siūlau šią: KUR dingo PINIGAI?) .

1. “Atsidėti juodai dienai”. Pradžiai užteks terminuotame, kaupiamajame ar atvirame indėlyje sukaupti 1000 litų. Iš asmeninės patirties žinau, kad susiplanavus gerą išlaidų planą ima gesti automobilis ar pan. Ir šiaip – juodos dienos fondas yra geras dalykas,nes gali padėt iš anksto pasiruošt netikėtumams.

Panašu, kad nemažai lietuvių ignoruoja atsidėjimą juodai dienai, dėl ko klesti greitų mini-paskolų gamintojai pasiimantys milžiniškas palūkanas.

2. Mažinkite skolas sniego lavinos metodu.
Sniego lavinos pinigams pavadinimas atsirado internete, viename iš tinkliaraščių. Praktiškai tai reiškia, kad jei leisi skolų kuprai didėti, ji didės kol užgrius nepakeliama lavina. Susikūrus 1000 litų juodos dienos fondą (ir jį nuolat didinat kol pasieksite 5-9 vidutinio mėnesio išlaidų sumą) verta pagalvoti apie turimų skolų grąžinimą.
Tam reikės turimų skolų sąrašo: automobilio ar kitų lizingo skolų, paskolos studijoms ir t.t. nuo didžiausios iki mažiausios (išskyrus būsto). Dave Ramsey siūlo visoms šioms skoloms mokėti minimalias įmokas, o mažiausią (arba tą kurios didžiausios palūkanos) pulti pirmą. Skolos išmokėjimui reikia skirti visus pinigus kurie liko po mėnesio išlaidų. Jei neliko – reikia peržiūrėti išlaidų planą. Šis žingsnis – agresyvus, taupant ir skiriant kuo daugiau pinigų skoloms grąžinti, kad jos kuo mažiau augtų.
Patarimų kaip sutaupyti, nemažai: rečiau valgyti ne namie, daugiau maisto gaminti namie, parduoti nereikalingus daiktus ar ieškoti papildomo pajamų šaltinio, gaudyti nuolaidas ir akcijas parduotuvėse (tam siūlau naudoti www.pigutis.lt)
Kaip sako Dave Ramsey, parduokite viską ko tik nereikia, kad “vaikai manytų, kad toliau jų eilė, o šuo slėptųsi pamatęs”. Kai skolų nebeliks, sukarpykite kreditines korteles į smulkiausias dalis kiek tik išeis ir venkite jų kaip maro.

3. “Juodos dienos” sumos didinimas
Kai visos skolos (išskyrus paskolą būstui) grąžintos, reiks sukaupti 3-6 mėnesių išlaidų sumą. Kadangi anksčiau buvusių skolų grąžinti nebereikia, šis etapas turėtų eitis greičiau.

4. Investuokite 15% grynųjų senatvei.
Šiomis dienomis, kai akcijos nučiuožę žemyn tai reikia daryti itin atsargiai, tačiau planuoti senatvei reikia. Prieš pasirašydami sutartis su pensijų fondais pasiimkite sutartį paskaityti keletui dienų namo. Tai sutaupys pinigų ir nervų vėliau. Siūlau detalesnės informacijos paieškoti spekuliantai.lt forume

5. Atidėkite pinigų vaikų mokslams.
Ir jie galbūt galės atsidėti mokslams, o ne darbui, paskaitų metu.

6. Išmokėkite savo būsto paskolą anksčiau laiko.
Pasiekus šį žingsnį laikas pradėti grąžinti būsto paskolą anksčiau laiko. Kodėl? Nes kiekvienas litas palūkanoms mokėtis – lito nuostolis Jums. Sumažinus skolos sumą turėtų sumažėti ne tik įmokos, bet ir ateities palūkanos. Taip sutaupysite dešimtis ar net šimtus tūkstančių litų. Sakykime, jei paskola fiksuota su 6% metinių palūkanų, tuomet per 30 metų Jūs nusiperkate namą sau, ir dar du namus bankininkams.

7. Taupyk. Mąstyk. Investuok. Kartok.
Kai skolų nebėra, verta neskubant ieškoti pinigų investavimo galimybių. Tuomet, investuoti (investicijų patikimumas ir saugumas – atskira tema.) ir kartoti šį procesą.



3 responses to “Ilgas kelias į finansinę laisvę pagal Dave Ramsey”

  1. Povilas says:

    Mano pavyzdys:
    Pries 5 metus gaudavau 500 lt alga. Sakydavau: ai, po pusmecio – metu padvigubes, tai tada atsidet galesiu tiek, kad uztektu. Po metu – padvigubejo.

    Gaunu 1000 – pradejau sakyt: vistiek po pusmecio – metu padvigubes, tada jau galesiu tikrai atsidet. Jei isgyvenu su 1000, tai su 2000 tikrai dar ir liks.
    Po metu – padvigubejo.

    Gaunu 2000 Vel gi, pradejau sakyt – ai, nu nemazai isleidziu, kaip vienas gyvendamas, vistiek padvigubes vel – tada TIIIKRAI atsidesiu normaliai.

    Hm… Padvigubejo… 4000… A santaupu nera. Na, cia masina daug kurui suryja, keliones, pramogos – negi sau drausi ?
    Dar po metu gavau darbo masina.
    Na ir turim situacija tokia: pilnai apmoketa darbo masina, pilnai – telefonas. Santaupu – mizeris.

    …………
    Dziaugiuosi, kad atejo krize. Nors savo situacija vel pagerinau, pati ta psihoze priverte atsibusti, skaiciuoti, galvoti kur isleidziu ir kiek isleidziu. Kazkur metus laiko is esmes NIEKO nedarau, apart to, kad vedu savo finansus. Ir islaidos susitrauke i ~2300 Lt (is ju – 1000 Lt/men paskola, kuria atiduosiu iki approx kitu metu geguzes.)

    …..anyway, as asmeniskai zinau viena zmogu, kuris su penkiazenkle alga gyvena nuo algos iki algos. Paskolos, namam, masinom.. Vaikam, vaiku zaislam… Banke – VIP klientas.. Visa tai jega. O is kitos puses – neturi nieko. Daug pensininku yra turtingesni.

    Toks gyvenimas ant ribos yra gerai – padeda neuzmigti, tu zinai, kad turi visa laika dirbti – veikia kaip adrenalinas.

    Taciau is kitos puses – WTF ? Ant kiek tai pavojinga ! Banke tokiam zmogui net kredito korteles neturetu duoti.

    • taupykle says:

      Povilai, dėkui už įdomų komentarą.

      Sekti savo išlaidas mano akimis – itin sveika. Net esu parašęs įrašą apie 10 netikėtų dalykų vedant namų biudžetą. Gyventi nuo skambučio iki skambučio galima, tačiau nepraktiška. Nes toks sklendimas galimas tol, kol gyvenimas kokį kartą rimčiau nekrestels. Nebent žmogus garantuotas, kad turės darbą, nesirgs, neatsitiks nieko ir pan.

      Mano požiūris – taupymas nėra “spaudimas”, siekiant kuo mažiau išleisti. Taupymas, mano akimis, tai mokymąsis kaip išleisti/investuoti savo litą, kad jis atneštų kuo didesnę naudą.

  2. sunius says:

    Tiesa pasakius, mano asmeninis pavyzdys panašus į Povilo.
    Gyvenau “šiandiena”. Gauni – išleidi, užsidirbi papildomai – išleidi papildomai.
    Kai pritrūksta, pvz. kelionei su draugais į užsienį – pasiskolini iš banko… Užsimaniau automobilio – vėl į banką.
    Ir taip keletą metų, kol perskaitęs pora knygų apie finansus – išsigandau.

    http://www.kurdingopinigai.lt neišmokė manęs gyventi, tačiau aš pasirinkau tai kaip priemonę skaičiuoti savo finansus. Prieš tai nagrinėjausi gal dar 5-8 įvairias alternatyvas: MS Money, Excel failiukai, kitos internetinės svetainės, keletas kitų paprastų užsienio įmonių asmeninių finansų programėlių, tas pats Butas 2000, 2007 rodos versija dar yra…

    Visus šiuos 2009 metus viso labo suvedinėjau išlaidų-pajamų duomenis (nuo vasario mėn., per sausį – ieškojausi tinkamo įrankio). Ir tik dabar, į metų pabaigą, šiaip ne taip pavyko stabilizuoti savo padėtį (iš grafikų matau). Per metus išsikėliau tikslą atiduoti kaip įmanoma daugiau paskolų – draugui, mamai, kitų smulkių (už aprangą sporto klubui, už knygas ir t.t.). Panašu į tai, kad tokį tikslą įvykdyti žadu apie 80-90 proc. Manau, tai gerai. Tiesa liks paskola bankui, tačiau manau išlošiau šiek tiek pasiėmęs paskolą prieš pat krizę – neskubu jos atiduoti anksčiau laiko…

    Taupyti (atsidėti) tiesa nepradėjau, bet bent jau skolas susimažinau vos ne per pus.

    Džiaugiuosi, kad man tai pavyko. Norėtųsi išgirsti galbūt ir sėkmingesnių istorijų, kaip kas kam sekasi. Norėtųsi dar daugiau įkvėpimo ir motyvacijos.

    Pasidalinimas savo patirtimi manau yra skatintinas ir patartinas.
    Girtis visuo šiuo nenorėjau.
    Tikslas – įtikinti pradedančius žmones skaičiuoti ir suvaldyti savo asmeninius finansus! Nes tai tik į gera!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Subscribe: rss | email | twitter | +