Taupyklė @ Kur dingo pinigai? : Klaidžiojimas po finansų džiungles arba … ir protinga višta užpakalį išsidilgina

Būtinos pajamos normaliam gyvenimui Lietuvoje. Kiek?

Jau kuris laikas seku diskusiją/provokaciją Supermama.lt forume “Normalios šeimos pajamos, Nuo kokios sumos????” . Šioje temoje pilna visko – ir pasipuikavimo savo visko turėjimu ir pasibaisėjimu išlaidumu beigi išsamiais piniginių turinio skaičiavimais-perskaičiavimais.

Šiuo metu mamos apsistojo ties apvaliu skaičiumi – 10,000 litų 4 asmenų šeimai: (kalba ne mano ir netaisyta)
==========================================

Skaiciavau vidutiniai lietuviskai seimai,kad normaliai GYVENTI
Draudimas 500 ,sakiciau minimumas,i ji ieina masynos draudimas,gyvibes abeju suaugusiuju(apie 300 lt),galvojantis i prieki ta daro,vaiku studiju ir tt.iseis dar daugiau.Civilizuotam pasaulije visi ta daro,lietutuvoj zmones dazniausia gyvena viena diena.
bureliai 500.normaliam gyvenime noresi nuet i sporto kluba,baseina,lankit muzika sokius(oj ,ne sokiai i 500 ne tilps 😀 )4 asmenims i Impulsa kiek kainuoja?As ne manau,kad tai prabanga.Taribiniais laikais baseinas kainavo 10 kapeiku,ir mes daznai eidavom.
Darzelis mokykla 500lt.Kada mano mazoji lanke darza,paskutinis mokestis buvo apie 180 lt,o tai buvo pries 3 metus,valstibiniam darzeli.O visokios rinkliavos,o vadoveliai i mokykla?
Telefonas 200 lt ,4 asmenu seimai daug 😮 Vaikai po 30 lt ir 2 suauge po 70? 😉
dovanos 300lt,vestuves,gymtadieniai,kysiai 😀 kaledos……As rasau apie normalu gyvenima,2 vaikai,kiekvienam po dvirati per gymtadieni,ne brangiausias -500 kart 2=1000lt.O antra puse…….zynoma,jai ne gyvent ,o isgyvent,galima vaikuj pasakyti,pasiskolink is draugo 😉
Kosmetika,buitis 500 lt,jai jum maziau 30 metu ir neturit vaiku,sutinku,kad maziau.Bet normali dirbanti moteris sakiciau nori isleisti net daugiau.Paskaiciuokit,muila,pasta,kvepalus ,skalbiklius…….
Vitaminai,vaistai 100 lt-daug.sakiciau labai mazai.Uzeikit i vaistine ir i kaina paziurekit 😉 As asmeniskai vitaminams isleidziu zymei daugiau,uz tad vaistus nepamenu kada pirkau.
pramagos 600 lt.Vel skaiciuojam 4 asmenu seima.Biletas i kina apie 20 lt,spektaklis 50lt.Normaliai seimai noresi savaitgali nueiti i kina ,suvalgiti picos.As ne rasau,ar gali seima,bet VISOS NORI.Ir manau normalu,kas savaitgali visiem kartu eiti pramagaut.
gyditojai 200lt.sakyciau mazai,vel noriu parasyti,tai ne asmeniskai kaz kieno islaidos,tai vidutines seimos.O jai patenki i ligonine…..
Dar karta noriu priminti, temos pavadinimas ne UZ kiek as sugebu gyventi.
Kaz kada sugebedavau ir uz 1000 ,visa seima 😉
Papildyta:
Pamirsau dar kirpeja 4 kart 50 lt,kas menesi(jai nedazot plauku)=200 lt
O mum moterim kosmetologe,manikiuras,pidikiuras nuo 100

tik nesakikit,kad tai jau prie prabangos
==========================================

Realiausia man pasirodė ši įžvalga: “4 asmenu šeimai, mano manymu, gyventi reikia 5000 Lt i menesi, gerai gyventi 7500, labai gerai -10 000. Cia neturint paskolu  smile.gif
išgyventi galima ir už 2000, mažiau – ne gyvenimas, o egzistavimas”

Taigi, kokia Jūsų nuomone yra ta suma, leidžianti kurtis normalų gyvenimą Lietuvoje?

O pabaigai, visų Lietuvos taupyklių himnas: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=n-09sgeuq4Y[/youtube]



49 responses to “Būtinos pajamos normaliam gyvenimui Lietuvoje. Kiek?”

  1. jurkis says:

    Gyvenam su žmona, per abu uždirbam apie 4500 į rankas. Jei nereiktų paskolos mokėti apie 1300 – sakyčiau, gyvenam pasišokėdami – ir pavalgę, ir mašina (ne nauja, aišku), ir sutaupyti sugebam. Tai manau, 2 žmonėm – kokių 4000 lt reiktų. 4 žmogam – 6000-8000.
    Beje, ačiū krizei – išmokau taupyti.

  2. Giedrė says:

    mano galva, ta motina per daug šlamšto suskaičiavo. kas perka kosmetiką kas mėnesį ir kodėl kiekvieną savaitgalį reikia kur nors eit? Suprantu, kad gali sau tai leist, bet man asmeniškai tokio poreikio net nebūtų. aš galvoju 3000lt yra visai padori suma… ir 4 asmenų šeimai. Ponia matyt, laaaaaabai daug “protingų” poreikių turi. Kiekvienam pagal vertybes

  3. Marius says:

    A kodėl visi skaičiuodami daro prielaidą, kad “būstą jau turim” ar “paskolos už būstą nėra” aš vat neturiu, tai man nuoma kainuoja. Su žmona gaunam apie 4k, gyvenam.. dar ir lieka. O kartais nelieka, tai imam tai kas liko nuo praeito mėnesio. Kine paskutinį kartą buvom prieš 2 metus (jau tada buvo nepigu, dabar net nežinau), kavinėj praeitą mėnesį… gi galim sau leisti prieš šventes. Atostogų važiuojam tik pas gimines. Rūbus perkam ne uber brandinius, vaikiškus ir moteriškus iš prancūzų – pigiau. Mėsa…. hm.. faršas pigiau. Mobiliakai, internetas, kabelinė – 50+50+18. Patys aparatai mano už 1Lt, žmonos, truputį daugiau. Šiaip savoka “normaliai” labai tempiamas dalykas.
    p.s.
    batus (apy)naujus turim, rūbai nesutrinti, mėsos paragaujam, alui lieka, TV žiūrim, vaikui net saldainiams lieka.. mes dar ir rūkom.. tai sakau už 4K gyvenam virš savokos Normaliai. Bet tai nieko, žmonai tuoj dekretas baigsis, tai liksim tik su 3k.

  4. m says:

    Kirpykla 50 litų kas savaitę? Ir kas per tuščiagalvė rašė tą įrašą tokia darkyta kalba…
    Atsakymas – 2 žmonės išgyvenam ir su 2000, normaliai šeimai manau 6000 pakaktų bendroms reikmėms ir padorioms pramogoms.

  5. komjaunuolis says:

    Na, jei imsim studentišką porą, tai maždaug 2200. Nuoma, mokesčiai atima didžiąją dalį tų pinigų.
    Na, o jei norisi mandresnio rūbo, skanesnio dūmo – 2600. Bet čia jau, kai prabangiau gyventi nori:)

    • taupykle says:

      vadinasi teisinga buvo įžvalga, kad žemiau 2000 litų pajamų šeimai jau badmetis.

      50 litų kas savaitę kirpyklai = 200 mėnesiui. Vaikai 2 x 15 + vyras 1 x 20 + moteris (neįsivaizduoju, bet tarkim) 1 x 100 – va štai mėnesiui jau gaunasi 150 . O rašė įtariu ne lietuvių kilmės, bet Lietuvoje gyvenusi moteris.

  6. RascalLT says:

    perskaičiavau du kartus – viršuj tekste gaunasi 3600 Lt/mėn. plius benzinas ir maistas, nes nebuvo įtraukta. galima ginčytis dėl kategorijų, gal vietoj išėjimo į kiną kas nors turi kitą hobį, ar buitinę techniką perka, ar ką pasiremontuoja namie, bet manau tiek išleisti sugebėtų bet kuri keturių asmenų šeima.

  7. Marius says:

    Mano 3 žmonių šeima išgyvena su 2500-3000Lt. mėnesiui. Gyvenam už miesto, nemažai išeina kurui, paskolai ir t.t. Pasitaupymui nieko nelieka.

  8. Vytas says:

    Gyvenam uz 3000+ per menesi, dviese. Uz buta 1000+ nu ir dar lieka tiek pat kiekvienam. Tikrai niekur netaupom, aisku ir nesutaupom. Bet manau kad tikrai gerai gyvenam. Su vaikais aisku daugiau islaidu. Na bet 10.000 tai jau sori, manau siek tiek perdaug..

  9. Dovilė says:

    Kiekvienas skirtingai supranta “normalų” gyvenimą. Komfortas – tai moteriškei, ir man taip pat – yra normalu. Manau, 4 asmenims norint gyventi patogiai, t.y., neiškoti “Cento” parduotuvėje akcijų, išvažiuoti paatostogauti, o likusiu laiku reprezentatyviai atrodyti, reikia ir šitų 10000.

  10. Marius says:

    Dovilė galėtų surašyti bent jau preliminarų biudžetą su 10k sumine eilute. Nes man asmeniškai, niekaip nesulenda, kaip kas mėnesį praleist 10k. Neperkant tėlikų, batų ir panašių ilgai nesudėvimų daiktų – kas mėnesį.

  11. Dovilė says:

    Neužsiiminėsiu buhalterija, bet 4 žmonės ir suvalgo daug, ir elektrą naudoja, ir vien kartu į kokį renginį nueiti kainuoja ~200. Dar pietūs kavinėse ir t.t. O tuo labiau, jeigu nori kažkur su šeima pakeliauti (ir turiu omeny, kad viešbutis taip pat būtų padorus), turi atsidėti nemenką sumą kas mėnesį.

  12. Marius says:

    maistas + elektra = mizeris, o vat pietūs kavinėse ir pakeliavimas su šeima, mokami renginiai – “įnešė” aiškumo. Tokioj situacijoj ir 10k mažai bus.

  13. taupykle says:

    Na, dėl maisto ir elektros kad mizeris, nesutikčiau. Štai jei viryklė ir orkaitė elektrinės, o pataupant daugiau gaminama namuose – el. sąskaita kaipmat gali šoktelėti iki 200+ litų.

    Kai dėl maisto – kuo daugiau burnų (ypač tų jogurtus ir sūrelius šlamšiančių) tuo įspūdingesnės sumos ir maistui gaunasi.

    Kas dėl šiokių tokių pramogų ir papietavimo mieste – imho tas yra būtina, nes kitaip realu, kad gyvenimas (rutina) užkamuos.

  14. Marius says:

    Turėjau aš reikalą gyvent bute su elektrine virykle – nepamirštam, kad elektra ten pigesnė. Ko pasekoj, nors mokam ne už dujas, o elektrą, lemputės ir telikas dirba pigiau. O jei nepamirši elementarios Elektros Nešvaistymo tvarkos, dar ir į pliusą, lyginant su Dujinukais, “išeisi”.
    Galima dar išmest lauk indaplovę, ta irgi elektrą ryja, rankom plauti ypač vaikams, gera patirtis ateičiai. Pas mumi net ale tradicija, kol vakare suplaunu indus, žmona vakarienę pataiso. Visi užimti, bendravimo pilna… po pabuvimo lauke man pats tas rankas sušilt.

    Kas link maisto, reiktų skirti desertus ir normalų maistą. Tų pačių sūrelių kainos svyruoja nuo 2 iki 0,56. Aš suprantu kad kai kam tie po 2Lt skanesni… o pigesnius ragavot? Namie valgau tikrai sočiai ir skaniai (ačių žmonai), kaip įrodymas priaugę kilogramai, ko gyvenime nebuvo. Darbe pietūs naminiai – savikaina spėju iki 5Lt. Ir mėsos ir daržovių į valias, jei savaitės maisto biudžetas viršija 200Lt tai jau stipriai išlaidaujam (4 asm).

    Dėl prasiblaškymo mieste, idant rutina nekamuotų. Hmmm, šiaip jau ne mano reikalas, bet mes į miestą einam pavalgę.. skirtumas kažkur nuo 50 iki bilekiek litų. Nors, kažkam ir valgymas pramoga. Antra vertus, ką eit į kavinę, kada paskutiny kartą užlipot ant 3 kryžių kalno (čia Vilniečiams, kiti kitur lipkit :), po parkus pavaikščiokit – žiemą jie labai gražūs, o apie roges ar slides, nė nekalbu. Nemokamų pramogų į valias. Žinoma jei šeimoje keli ar net visi asmenys yra išlavinto skonio, tai be meno parodos ar teatro neapsieisi. Na bet kad 10k išnaudot, tai teatre reik gyvent.
    p.s.
    Kažkaip man šviečiasi kad už 10k galima turkijos kurorto viešbuty visą mėnesį gyvent.

    p.p.s.
    Auga diskusija, reikalaujanti susitikimo ir kibiro alaus, idant būtų galima surašyti ant popieriaus optimalų biudžetą 🙂 ar bent pasidalint gyvenimiška patirtim ir namų ūkio gudrybėm. Bus “suvažiavimas” ar ne? Temą lyg ir turim. 🙂

  15. taupykle says:

    Susitikimo atpažinimo ženklas – rožinė kiaulė taupyklė 😀 😉

  16. Marius says:

    voot, gavau GSM operatoriaus sąskaitą – 62Lt, prakalbėta 15 valandų per du numerius arba po 15 min abu numeriai kas dieną. Kaip ten ta tetulė paskaičiavo 70Lt, vienam suaugusiam?
    mano situacijoj: kas dieną pliurpti telefonu, manau tai daug, reiks mažinti, nes tokie ilgi pokalbiai rodo, kad laikas eiti į svečius, o ne telefonu pliurpti.

  17. Eitnė says:

    Pasijaučiau ateivė. Duotų kas dešimt k. mėnesiui su mūsų penkių asmenų šeima – tai rasčiau kur pinigus dėti 😀

    Noriuįš budžeto pasitarimą 😀

  18. taupykle says:

    Eitne, malonu, kad užsukot į mano kuklų užkampį 🙂

    Tie įvardinti 10,000 turbūt yra ta psichologinė riba, kurią pasiekus “ech, tai bent pagyvenčiau”.

    Mariau, tai jei 200 litų savaitei 4 asmenims jau “išlaidavimas”, tai gaunasi apie 7 ltl/žmogui dienai. Čia dar ne aprašytas Vaidoto Ilgiaus eksperimentas “maistui dienai – 4 litai”, bet jau panašiau. Žinau, kad įmanoma, bet jau reikia gerokai suktis.

  19. Eitnė says:

    Aš nuolat skaitau – rss 🙂 Tik šįkart neišlaikiau – nes jei taupymas – draudimas, dešimt k. ir jokių investicijų – tai nebeišlaikiau 🙂

  20. Eitnė says:

    Taupykle, keturi litai žmogui yra mažai.
    Bet va šeimoj kitaip skaičiuojas 😉

  21. Marius says:

    nu blyn, elementarus faršas apie 15Lt už kilogramą +kiaušas ir manu kruopos, garnyrui kokių bulvių/makaronų/ryžių, agurką, druskytės. Turim kotletukus. Kokia suma? Kadangi ne parduotuvėj, tiksliai nepasakysiu, bet apie 20Lt. O maisto kiekis didelis. Kiek kainuoja didelis sriubos puodas? 5Lt? 10Lt? Keptos bulvės šeimai, kiek kainuos? 7Lt? Kiaušinienė kiek? Kada paskutinį kart valgėt manų košę? aš praeitą savaitę. Koldūnų kainas žinot? ne tų kur karališki, paprastų.
    Galim biudžetinį variantą, sukapok kopūsto galvą ir patroškink su ketvirčiu kilo grynos mėsos.. tris dienas valgysi vienas.. bus pigiau nei 4lt dienai.

  22. Marius says:

    Pamiršot matyt studentišką gyvenimą, kai iš stipendijos reikėjo mėnesį gyvent. O gal neragavot? 🙂

  23. Eitnė says:

    Mariau, apie ką ir sakau – šeimoj kitaip skaičiuojas. Vienam sunkiau, nes tada reikia kokią dieną nepirkt, kad turėtum bent kažkokį pradinį kapitalą. Be to kiaušų po vieną neparduoda – reikia pirkt dešimt. Tada iš karto dienos biudžetas. Bet jei jau 7 x 4 – tai jau sotūs pietūs.

  24. Marius says:

    tarkim praeitų metų gegužę maistui, pampersam, servetėlėm, mišinukam(vaikui tuo metu buvo 13mėn), buitinei chemijai, berods dar tada katiną turėjom, tada žmona berods ir plaukus dažė.. turėjom “tik” 1300Lt..

    negaliu pasakyt kad buvo sunkus laikotarpis.. labai normaliai pragyvenom. Dar ir alučio pasriūbčiojom savaitgaliais.

    norint susitvarkyti finansus, pirmiausia reik pradėt skaičiuot, kur praleidai ir kiek. tada matai kas blogai. Darytis pirkinių sąrašą iš vis gerai. O dar geriau pėsčiom į parduotuvę eit ir būtinai vienam. Kai patampysi 15Kg maišą iki namų greit pradėsi žiūrėt kas nebūtina pirkt. O eit į parduotuvę reiktų ne daugiau 2 kartų.
    labai gerai į protą atvedė Swedbanko laida, bendravardė su šiuo puslapiu. Pamatėm, kaip nereikia gyvent. Labiausiai įstrigo frazė “o tai ką? ir savaitgaliais namie valgyt” 🙂
    Šiaip ten viską papasakojo ir parodė. Paimi 200Lt ir sakai sau čia savaitės maisto pinigai ir baigta… lašiša automatiškai atkrenta… “bet aš ją taip mėgstu”, aga o man telefonai auksiniu korpusu patinka. Išleisk pinigų tiek kiek turi, o ne kiek nori. Nori daugiau.. puiku, uždirbk.

    • taupykle says:

      Mariau, niekas paties nepuola 🙂 . Na nepriimk asmeniškai visko taip.

      O lašišos gabaliukai būdavo Kaune, bazėse, po 5 ltl/kg pernai. Nežinau, gal traukiant tinklais sužalodavo žuvis ir ten likučiai. Dabar nebėr, bet pamenu lašiša tuomet neblogai derėjo kukliam biudžetui.

  25. yessuz says:

    Mariui pilnai pritariu ir situacija puikiai suprantama.
    Pvz musu 3 asmenu seima + katinas.
    KAtinas: smelis ir maistas – ~100lt menesiui gaunasi.
    Mobilus – ~100 lt menesiui per du asmenis. Nu – taip gaunasi.
    Drabuziu – perkame retokai, ale va, vaikas ~1m, auga – dukrai tai tenka. ir batukai, ir kombinezonas – tiek tas, tiek anas – po 100, perkant ne parduotuvej. Parduotuvej….
    Draudimai masinai ir t.t. – bendroje sumoje gaunasi po 120lt/men – cia sneku apie kasko..
    Draudimai kaupiamieji – dar po 100/men asmeniui. – 300 lt. cia tokie minimalus.
    Pagrindines islaidos – maistui ir kitiems dalykeliams.
    Pvz cigaretes – rukant KENT’a – 8.5*30 = 255 lt/men.
    Mokesciai – su viskuo – t.y. sildymai, elektros, vandenys, kabelines – ~500 men gaunasi.

    Pampersai – menesiui grubiai 2 dideliu packu reikia – 2*60
    Misinuku nebeperkame, geriam karvutes piena, bet jei pirkti – tai misinukai – 40 lt/sav misinukais arba 10 lt/savaite karvutes.

    sumos susidaro atrodo is nieko..

    • taupykle says:

      Yessuz, supermamos forume yra mamų kurios gamina frotinius daugkartines sauskelnes su įklotais. Maniškis bambyzas visą dieną šauniai pratraukia su jais nepermirkęs, o parduotuvinį gauna tik nakčiai. Ženkliai susitaupo.

  26. Mr-Script says:

    Na neturiu šeimos, bet viskas priklauso nuo poreikių. atsimenu atėjau gyvent į Vilnių (studijuot) tai išgyvendavau už 500Lt į mėn (visur nuo pradžių iki dabar nuomodavausi būstą), vėliau pradėjau dirbti už 1000, 1500, 2000Lt… Dabar jau gaunu bent dukart tiek. Ir vistiek(!) jaučiu pinigų trūkumą. Na aišku, aš leidžiu sau kur kas daugiau nei gaudamas 500lt, bet juk galima išgyventi ir už tiek… Šiaip mano nuomone (esu kažkada skaičiavęs), kad šeimai (3jų asmenų) pasiturinčiai gyvent reiktų 10tūkst. Lt.

    • taupykle says:

      Mr-Skript, kad gyvent pasiturinčiai, tai čia dar reikia gerokai kaupt, investuot, kaip kad amerikiečiai sau po antrą trečią pensiją kraunasi. Bijau, kad 10K būtų negana. Nors vėlgi, priklauso kaip sugebi suvaldyt pinigus. O pinigai mėgsta būti skaičiuojami.

  27. Eitnė says:

    Na, čia elementarus dalykas – visad yra du keliai, jei neužtenka pinigų:
    1) mažinti sąnaudas
    2) didinti pajamas

    Šita taisyklė jaučiu sena kaip žemė ir galioja visur – tik gyvenime, tiek versle.

    Bet jau nukrypstame nuo pirminės temos.

    Kiek reikia, kad badu nenumirtume paskaičiavo valstybės veikėjai: 350 x 1,5 ->525. Taigi norint suskaičiuoti kiek reikia nebadavimui reikia padauginti iš žmonių skaičiaus. Jeigu žmogui kliūva apie tūkstantį, jau galima kalbėti apie normalų gerą gyvenimą. Ne idealų, bet gerą. Bet vėl kalbam apie absoliutų suvartojimą.
    Gaunant 1000 žmogui, jau galima taupyt dešimt procentų ir pradėt galvot apie investavimą.
    Draudimas nėra investicija.
    Taupykle, atsiprašau, kad tiek prirašiau – paprasčiausiai kol ėjau merginų iš darželio parsivežt mintys susidėliojo.

    • taupykle says:

      Eitne, oi prašom prašom, argumentuoti komentarai yra gėris! . Tam šitas mano užkampis ir skirtas. Na, dar ir provokacijoms finansų tema irgi 😀 .

      Savo šeimoje išbandžiau praktiškai, 4 žm. (1 lelius, 1 trimetis + 2 suaugę) 2000 yra ta riba žemiau kurios nesinorėtų leistis, nes tada prasidėtų esminiai nepatogumai. Arba mest mašiną per bortą, arba linkt link “Optima linija” produktų. Tiesa, vaistų iš vaistinių tikrai galėtų būt mažiau.

  28. taupykle says:

    Va, tik pažiūrėkit, komentarų kiekiu tuoj Delfį apnešim 😉

  29. Eitnė says:

    Taupykle, vaistai apskritai kita tema.

  30. Dovilė says:

    Tai ir sakau – kaip kas tą normalumą supranta…

  31. bananas says:

    toji 10 štukyčių pasiskaičiavusi mamikė yra visiška analfabetė, kas rodo, jog nei protelio, nei supratimo nerasta. užsibliovė 10000. godumas. čia tavo autoritetas?

    • taupykle says:

      Prie ko čia autoritetai? Pateikiau dvi skirtingas nuomones iš vienos ugningos forumo temos, kad paskatinčiau diskusijas čia. Ale siutina lašinių paltis palubėj, ar ne, bananai?

  32. sunius says:

    aš viena esu įsitikinęs, kad ta moteriškaitė, kuri giriasi 10 000 Lt. išleidžianti kas mėnesį, TIKRAI nesinaudoja http://www.kurdingopinigai.lt ir jai matyt to nereikia.
    Tad tai tik pasipuikavimui buvo skirta.

    Neiškenčiau nepasakęs..

  33. Marius says:

    pažiūrėjau ale išklotinę, jie irgi daro prielaidą kad būstą “paveldėjai”.
    nes nei vidutinės nuomos, nei paskolos įmokos nėra.
    kai būsto savo neturi tenka minusuoti iš kitko.

    po teisybei labai daug galvų reiktų paprotinti, kad suvoktų “ne visi turi savo būstą”, sovietiniai laikai senai praėjo.

  34. taupykle says:

    Na tai va, pridėkim vidutinę paskolą, vat ir gaunasi, kad vidutinės statistinės lietuvių šeimos išlaidos yra 4000-5000 litų

  35. Marius says:

    nu kad ne, tą paskolą ar nuomą reik atimt iš maisto ar kitų išlaidų, iš tų kur galima pirk-nepirkt.. na tipo.. ką valgom? kotletus su makaronais ar tik makaronus su kečiupu.

  36. Po kiekvieno sakinio tesinasi („nueikit ir pažiūrėkit kiek kinuoja“, „manot pigu?“).

  37. Laura says:

    Manau nereikia pulti mamos, kuri viska surase uz 10000 Lt. Kalbame apie gyvenima ar tik praegzistavima siame gyvenime? Galime pratraukt iki mirties kaip nors ir su 3000 Lt, o galime pasimegaut gyvenimu uz 10000 Lt. Kaip pasiseka, kaip uzdirbam, kaip sutaupom, kaip reikia, taip ir pragyvenam. Man prioritetai – gyvenimo kokybe pagal tai, ka isgaliu. 1. Kokybe maiste. Negaliu i save ir seima farsyruoti negyvo maisto, be jokios energijos is prekybcentriu, su kruva E, nuodijanciu mano seima ir is to daranciu sau versla. Maistas mums energija, saviraiska, improvizacija, malonumas. Kazkas paminejo sureli ne uz 2, o 60 ct, bet as geriau reciau, bet pirksiu kuo sveikesni sureli. Vienu zodziu, didelis demesys ka valgome. Eko turgeliai ir patikimi ukininkai. 2. Kosmetika, higienos priemones, skalbimo priemones, vaikui pamperiai ir t.t. – tik kuo naturalesni ir ekologiskesni, jokiais budais su veziniais ir alerginiais priedais uz 3 Lt is prekybcentriu. Ir zinoma ne brangiausi. Einu, ieskau, tyrineju ir pasirenku uz geriausia kaina man priimtina kokybe. 3. Pramogos – ne i prekybos centra nueiti pasivaiscioti, o i paroda, vaikui i spektakli (zinoma, randam ir daugybe nemokamu laiko praleidimo budu), kad kulturintusi, i bureli, kad socialintusi ir lavintusi, i miska, gamtas, kur kuo grynesnis oras ir tikresnis laikas (benzinas), i baseina su pirtele, kad butu atgaiva dvasiai ir kunui, sau uzsiemimas (pvz joga ar kt), jei tik galeciau ar kai galiu sau leisti, vaziuociau reguliariai i sanatorija ar nueiciau i masaza. 4. Keliones. Jos juk yra musu gyvenimo variklis, sielos ir gyvenimo turtintojas ir spalvos. 5. Nuoma, benzinas, mokesciai. 6. Kasdien atsirandancios neplanuotos islaidos – kazkas sugedo, kazkas masinai, kazkas buityje, kas nors sveikatai, koks nors gimtadienis ar kt proga, ivykis./ Ir visa tai nereiskia, kad taskomes i visas puses. Visaip deliojam tuos savo pinigus, skiriam prioritetus, daug ko atsisakom atsizvelgdami i savo isgales. Maistui, mokesciams, benzinui, vaikui ir t.t. 5500-6000 Lt isgyvenimas su nuoma, be kelioniu ir pasitaupymu (esame 3 + suva, nuoma, mokesciai, kuriuos stengiames pataupyt, kurenam malkas), dar ir daug kam truksta. 8000 Lt normaliai pragyvent. 10000 Lt manau yra suma, is kurios galima pasitaupyt kelionems. Cia nuo poziurio ir poreikiu priklauso. Vieni gali uzsidare prie televizoriaus su sasiskom ir alum gyvenima nugyvent ir pyktintis kaip kitiems daugiau gali reiketi.

  38. Nerija says:

    Labai superinė diskusija!! Esam jauna šeima, dar kurianti savo finansų modelį…

  39. nijole says:

    puiki diskusija tik man galvoj netelpa tokios fantastines sumos as auginu 2vaikus sunus devintokas dukte studente patarkit kaip mums isgyventi papramogauti uz 1400lt per men plius mokesciai smagu ar ne?

  40. tricepsas says:

    Skaitau tekstą ir žiūriu, kaip jaučiasi, kiek rašantis uždirba 🙂

  41. Anonymous says:

    siuo metu gyvenam 4 is 2200lt,turim savo soda,darziuka,nemaza parama is kaimo maistu,visi mokesciai 1200,vaikai darzelinukai,sodo namo remontui siuo metu nieko nebeatsidedam,sunkoka,bet stengiames,pramogu sumastom savo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Subscribe: rss | email | twitter | +