Taupyklė @ Kur dingo pinigai? : Klaidžiojimas po finansų džiungles arba … ir protinga višta užpakalį išsidilgina

LTV, Pinigų karta, 2010.03.22

Antradienį prisiruošiau prisėst ir pažiūrėt LTV rodomą “Pinigų kartą”.

Pradžioje nustebino gan kokybiškas laidos vedimas, idėjos ir formatas. Komercinių televizijų laidos kažkaip atpratino tikėtis kokybės.

Pagrindinės laidos temos buvo apie taupų vairavimą ir mokesčių grąžinimą. Į pastarosios temos diskusiją prisiviliojo net patį mokesčių inspekcijos vadovą. Jam teko atsakyti į laidos vedėjo ir internetu užduotus klausimus, o tai, sakyčiau, kiek kilstelėjo aukštyn laidos kartelę. Nes vien tik nuobodoka kalbanti galva būtų visai netikus laidos formatui (o tokių barškaliukų-tarškaliukų pakanka bet kuriuose “debatuose” politikos temomis.)

Diskusija apie vairavimo įpročius, mėginimus sutaupyti vairuojant ir kelių kultūrą

Pokalbyje dėl vairavimo, taupumo vairuojant ir kultūros kelyje teisingai pastebėjo, kad šito gero Lietuvoje dar gerokai trūksta.
Visiškai iš laidos vedėjo nesitikėjau frazės “What the f*ck” (vos vos užpyyyypinto TV garso režisierių), kai buvo kalbama apie kuro kainų pasiutpolkę degalinėse. Visgi nebūsiu veltinė beretė ir piktintis tokiais dalykais nacionalinio TV transliuotojo eteryje nepradėsiu.
Apie kuro gerintojus/priedus taip pat rašė AutoBild žurnalas, savo penkerių metų žurnalo archyvą siūlantis parsisiųsti internetu nemokamai.

Nustebino mintis, kad taškymąsis nervais lėkimas it akis išdegus keliuose sutaupo porą minučių, bet emociškai išsunkia 5 kartus labiau.

Taupaus vairavimo instruktoriui, kuris teigė, jog labai nervuoja nerodantys posūkių sankryžose ir taip blokuojantys eismą, galiu drąsiai spaust dešinę. Dėl vieno tokio/-ios kukurbezdalio, praleidus kokius 3-4 šviesoforus, norisi prieit ir … įmest šešką į mašinos vidų. Kad atmintų ilgam.

Diskusija apie mokesčių grąžinimo tvarką

Šią dalį laidos klausiau viena ausim. Kaip minėjau, gerai, kad pakvietė tokio kalibro valdininką. Jei dar ir atsakys į svetainės lankytojų specifinius klausimus, kaip kad ir žadėjo, bus visai gerai.
Deja, mintys apie valstybės mokesčių politiką nenudžiugino. Panašu, kad ne mane vieną. Turėdami vištą, kuri deda kiaušinius, mūsų šviesiagalviai nusprendė, kad tą vištą dar reiktų apspardyt ir nupešt. Bent jau man kilo tokia mintis pamačius šių metų GPM formos pasikeitimus ir visas skaičiavimo proceso subtilybes.

Dar likau nesupratęs, VMI vadovo pastabos, kad dalies pinigų už sumokėtas būsto paskolos palūkanas grąžinimo nebeliko. Bet visai nenustebčiau. Gali sukrapštyt paskolos įmokai, vadinasi, gali sumest ir valdininkų priedams prie algų.

————————————————————-

Pabaigai:

Mano įsitikinimu, “Pinigų kartą” – gan profesionaliai parengta laida apie pinigus, vartojimo įpročius, asmeninius finansus ir investavimą. Ji gerokai skiriasi nuo buvusios Swedbank savireklaminės laidos apie taupymą.

Lauksiu  “1000 litų” eksperimento rezultatų.

O laidų įrašus peržiūrėti, straipsnius komentuoti, idėjas siūlyti galite čia: “Pinigų kartos” svetainė internete



6 responses to “LTV, Pinigų karta, 2010.03.22”

  1. jurkis says:

    Laidos nežiūrėjau (eilinį kartą perjugiau “kol reklama bisgisi” ir užmiršau), bet dėl “dalies pinigų už sumokėtas būsto paskolos palūkanas grąžinimo nebeliko” spėju, kalba ėjo apie tai, kad anksčiau pajamų mokestis ir PSD buvo 2in1, o dabar atskyrė, tai automatiškai bus grąžinama mažiau. Nes grąžinama asižvelgiant į pajamų mokestį. O jis juk dabar 15 proc. (juk to ir siekėme :D).

  2. edita says:

    Ha ha… Išties sakyčiau neformalus ir laisvas laidos vedimas 🙂 Anksčiau to nebuvo 🙂
    Įmest šešką į mašinos vidų? Pats autoriau, ko gero, taip pat sunkiai tvardotės kelyje 😀
    Šiaip mano automobilis yra tikrai ekonomiškas, todėl specialių gudrybių vairuodama nesiimu. Ir apskritai, labai abejoju, kad žmogus įtemptai skaičiuodamas ir stebėdamas kiekvieną veiksmą realiai gausi užčiuopiamos naudos.

    • taupykle says:

      Deja, kartais ir aš nesusitvardau. O reiktų 🙂
      Dėl to, kad visai nesutaupai skaičiuodamas, nesutinku. Mano nuomone, pradžioje reik išsiugdyt gerus vairavimo įpročius. Pvz. riedėt nuo kalno įjungta pavara. Vis šis tas.

  3. edita says:

    Riedėt nuo kalno įjungta pavara mane jau instruktorius kadaise išmokė. Tik kažkodėl ne taupumo, o saugumo sumetimais, ypač žiemą 😉

    • taupykle says:

      Na, didelis pliusas, kad stabdyt nereik. Be to, įjungtas 4 bėgis man palaiko ~60 km/h greitį, kas praverčia jei apačioje budi geriausi žmogaus draugai su lazdelėmis.

  4. edita says:

    Taip, o kiti lekia 20 km/h didesniu greičiu, lenkia tave ir dar skersuoja pro langus piktais žvilgsniais, neva, ko čia tempiesi kaip vėžlys, trukdai tik…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Subscribe: rss | email | twitter | +