Taupyklė @ Kur dingo pinigai? : Klaidžiojimas po finansų džiungles arba … ir protinga višta užpakalį išsidilgina

Pinigų karta apie prognozes, optimizmą ir sportą, 2010 kovo 30 d. laida

Stipresnių angliškų išsireiškimų šįkart nebuvo, tad vedėjui gal ir nebeteks pas Siauruką-Ūsiuką ant kilimėlio elektros skydinėje aiškintis.

Šiųdien “Pinigų karta” pasakojo apie neišsipildžiusius verslininkų lūkesčius, įliejo šiek tiek optimistinių gaidų ir baigė sporto valdininko pagyrom savo darbui.

Taigi apie viską nuo pradžių.

Pradžioje buvo vokeliai, paskui jų nebuvo, o dabar verslas vėl sukasi link vokelių. Tik kad tie vokeliai buvo visada vienokia ar kitokia forma (pvz. autorinės sutartys) už nebūtinai autorinį darbą.

Kiek vėliau rodė lietuvius verslininkus, vis pagododami, kad tokių pelnų (+100 .. +500% pirkimo kainos) jau nebus. Bet kai parodė veidelius, nepanašu, kad nors vienas direktorius ar gamybos vadovas būtų pakūdęs. Na bent simboliškai, solidariai su darbuotojais. O apie darbuotojus vienas neatsargiai prasitarė – “lietuviai – žmonės kantrūs”. Sutiks su bet kuo, kol neims ir neemigruos.

Pacituosiu R. Kazlą, kuris (2010 kovo 25 d. “Moters savaitgalis” žurnale) kalbėjo: “… ir žaibišku greičiu nyksta kokybė, žmogiškosios vertybės, nyksta valstybės, tautos, papročiai, šeimos, sveikumas, moters meilė vyrui ir atvirkščiai – tėvų meilė vaikams, vaikų pagarba tėvams, žaibiškai tolstama nuo realaus gyvenimo ir gamtos į virtualų, dirbtinai sukurtą, kontroliuojamą skaitmeninį pasaulio pakaitalą”. Bet kuriuo atveju, šių dienų akivaizdoje gal kiek bus perkainuotos vertybės į gerąją pusę.

Dar rodė verslininkus spaustuvininkus sėkmingai užsikabinusius Švedijos rinkoje ir pabėdavojančius tik dėl naujų darbuotojų kvalifikacijos stokos.

Labiausiai patiko dviejų mokytojų šeimos su tuntu vaikiukų interviu. Į klausimą apie sunkmetį ir pinigus šie atsakė: “Anksčiau pinigus reikėjo skaičiuot. Dabar reikia skaičiuot konkrečiau.” . Minėta šeima neatsidžiaugia, kad neėmė paskolos tuo metu, kai bankai iš kailio nėrėsi, kad kuo daugiau jų išdalintų.

Kuo ilgiau klausiausi šių optimistų linksmuolių mokytojų, tuo labiau man prieš akis kilo premjero veidas. Toks tarsi iš lengvo siaubo filmo kylantis…. jei medžio drožėjams reikia pavyzdžio Rūpintojėliui drožti, gali drąsiai pasidėt Kubiliaus nuotrauką.
Lietuvai labai trūksta Optimizmo, sveiko proto ir sveikos gyvensenos ministerijos.

——————–

Antrą laidos dalį paskyrė sportui. Labai optimistiškai dėl nuosavo projekto nusiteikęs pašnekovas žadėjo SUPER lygio renginį Lietuvai su 30.000 užsienio turistų. Mano nuomone, jei jie visi suskris RyainAir’u, tai gal ir mažiau užtektų. Ale iš kitos pusės bent neeilinė šventė bus alubariams, alubarių plaštakėms ir viešbučiams. Sakė atvažiuos rusai, slovakai, lenkai. Tarsi šitų ir patys nebūtumėm matę. Tegul paduoda daugiau škotų. Vis pagyvina miesto vaizdą plevėsuodami sijonais.

Patiko lankytojų klausimų kokybė. Ne patys paprasčiausi klausimai atrinkti, tik galėtų neduot susipažint prieš laidą.
Man labai patinka BBC HardTalk laidos metu pateikiami klausimai. Niekada nevyniojant į vatą, kartais apie labai nepatogius dalykus, nesikuklinant pasakyti tiesą pašnekovui į akis. Vat šito truputį pasigedau kai kalbino vyriausiąjį pinigų rinkėją. Nes pavyzdžiui apie įstatymų pasikeitimus galima pasiskaityt kad ir toje pačioje VMI.lt. O klausimų kaip kad: “kaip vertinat mokesčių politikos lankstumą, kai parama seimo nariams neapmokestinama, o suaukotos lėšos neįgaliems vaikams – apmokestinama”.

Dar pralinksmino įprotis viską, kas gerai, priskirt savo nuopelnams, kas ne taip gerai – nurašyt FIBA reikalavimams. Visai kaip su Europos sąjunga 😉



Leave a Reply

Your email address will not be published.

Subscribe: rss | email | twitter | +